ZUPA BURACZANA, KARTOFLANKA Z PŁUCKAMI
1 kg czerwonych buraczków, 2 łyżki oleju, szklanka nasion konopi, 1 cebula, pieprz, sól.Buraczki ugotować w łupinach, po ostudzeniu obrać, pokrajać „w zapałkę” i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Konopie uprużyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Następnie zalać 11 przegotowanej, ciepłej wody i przecedzić. Tak przygotowanym „mleczkiem” zalać buraczki, przyprawić drobniutko posiekaną cebulą i pieprzem. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi w łupinach.10 dag płucek, 2-3 ziemniaki, cebula, 2 łyżki śmietany, łyżeczka kaszy jęczmiennej, listek laurowy, sól.Płucka pokrajać na małe kawałki, włożyć do 1,51 gorącej wody i gotować 10-15 min. Odszumować, po czym włożyć obrane i pokrajane ziemniaki, umytą kaszę jęczmienną, pokrajaną drobno cebulę i listek laurowy, Gotować, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Oso- lić, przyprawić śmietaną.