ZUPA BURACZANA, KARTOFLANKA Z PŁUCKAMI

kg czerwonych buraczków, 2 łyżki oleju, szklanka nasion konopi, 1 ce­bula, pieprz, sól.Buraczki ugotować w łupinach, po ostudzeniu obrać, pokrajać „w zapałkę” i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Konopie uprużyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Następnie zalać 11 przegoto­wanej, ciepłej wody i przecedzić. Tak przygotowanym „mlecz­kiem” zalać buraczki, przyprawić drobniutko posiekaną cebulą i pieprzem. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi w łupinach.10    dag płucek, 2-3 ziemniaki, cebula, 2 łyżki śmietany, łyżeczka kaszy ję­czmiennej, listek laurowy, sól.Płucka pokrajać na małe kawałki, włożyć do 1,51 gorącej wody i go­tować 10-15 min. Odszumować, po czym włożyć obrane i pokraja­ne ziemniaki, umytą kaszę jęczmienną, pokrajaną drobno cebulę i listek laurowy, Gotować, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Oso- lić, przyprawić śmietaną.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)