ZAWIJAŃCE Z ORZECHAMI

Ciasto: 50 dag mąki, 20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego, 15 dag cukru, 3 gotowane żółtka, kilka łyżek wytrawnego wina białego, 8 łyżek miodu, 1 surowe jajko do smarowania.Nadzienie: 30 dag wyłuskanych orzechów, smażona skórka pomarań­czowa, pół łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżki cukru, cukier wanilino- wy, otarta skórka z 1 cytryny.Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i od­stawić na 1 godz., aby „odpoczęło”. Orzechy zemleć i wymieszać z resztą podanych składników. Ciasto podzielić na 6-8 części i każdą z njch rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. Ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku prżez ok. 30 min.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)