WSZYSTKO NA SPOKOJNIE

Nawet wówczas, gdy w grę wchodzą danka niewielkie, barowe, przekąskowe, nigdy nie podkreśla się, że dają one okazję do zas­pokojenia głodu „na chybcika”, w przelocie, w pośpiechu. Finowie zdecydowanie nie lubią się śpieszyć. Z rozwagą, rzetel­nym chłopskim spokojem, godziwym namysłem robią to, co właś­nie zaplanowali. Biesiadnicy o takich usposobieniach i charakte­rach mogą dokonać tęgich spustoszeń na stole i w spiżarni. Spośród wielu odmian pierogów, które z Rosji poprzez Karelię tra­fiły do fińskiej kuchni, najsłynniejszym jest jednak pieróg o rodzi­mym rodowodzie, zwany kalekukko.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)