TORT Z CZARNEGO CHLEBA

Ciasto: 8 żółtek, 6 białek, 20 dag cukru, 20 dag migdałów lub wyłuska­nych orzechów laskowych, 3-4 gorzkie migdały, 5 dag utartego, suszo­nego, ciemnego chleba, skórka pomarańczowa w cukrze, pół łyżeczki mielonego cynamonu, pół łyżeczki utłuczonych goździków, pół łyżeczki utartej skórki z cytryny.Lukier: 5 dag startej czekolady, 10 dag cukru.Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone migdały lub orzechy, chleb, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Wymieszać, dodać białka ubite na sztywną pianę, ostrożnie połą­czyć i przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150-200°C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i ostudzeniu tort oblać czekolado­wym lukrem.Przygotowanie lukru. Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach goręcej wody, dodać cukier i – cięgle mieszając – zagotować. Po lekkim przestudzeniu oblać masą tort i udekorować migdałami lub orze­chami.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)