Sposób spożycia krewetek

Kiedy jednak zobaczymy, że kelner stawia dla każdego małe na­czyńko z wodą i pływającym w niej plasterkiem cytryny, nieomylny to znak, że trzeba będzie własnoręcznie przygotować krewetki do spożycia. Potem, kiedy już wyłowimy wszystkie krewetki z zamówio­nej potrawy (np. słynnej hiszpańskiej paelli podadzą nam na wiel­kiej patelni), umyjemy palce w tym naczyńku z wodą i wytrzemy w serwetkę. Sama operacja przebiegać powinna następująco: krewetkę nale­ży ująć obiema rękami i prostując nacisnąć, wtedy usłyszymy cichy trzask pancerzyka, który się oddzieli od odrobiny mięsa. Teraz już można zjeść część odwłokową i pochwalić, że to wspaniałe. Najczę­ściej na stoły trafiają krewetki wstępnie oprawione, po usunięciu części niejadalnych. Mięso w efekcie gotowania robi się jasnoróżo we, już samo to wyróżnia tę potrawę. Skorupki można też wykorzy­stać są amatorzy wywaru, trochę trudnego „w obróbce”, a także mięsa, które przywarło do skorupki. Krewetki można kupić w Polsce mrożone, znawcy twierdzą jed­nak, że te świeże są smaczniejsze.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)