ŚLEDŹ ZAWIJANY W SOSIE ŻURAWINOWYM,SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW
4 śledzie, duża cebula, duży kwaszony ogórek, 2 jabłka, szklanka żurawin, mały słoik majonezu, cukier, sól.Śledzie wymoczyć, sfiletować, obciągnąć ze skórki, usunąć kręgosłupy i ości. Cebulę posiekać jak najdrobniej, ogórek pokrajać w piórka. Na filety śledziowe nakładać cebulę i ogórek, zwinąć jak rolmopsy, spiąć wykałaczką. Jabłka obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, żurawiny przebrać, upłukać i osuszyć w ściereczce. Wymieszać z majonezem i przygotowanym sosempolać śledzie ułożone w salaterce.Ok. 1 kg świeżych grzybów, szklanka śmietany, 1 cebula, sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy lub ocet winny, liście zielonej sałaty.Grzyby oczyścić, pokrajać i gotować przez 2-3 min w zakwaszonej wodzie. Przełożyć je na sito, później osuszyć ściereczką. Cebufę posiekać jak najdrobniej, wymieszać ze śmietaną, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polać grzyby ułożone na liściach sałaty.