SAŁATKA RYBNA
15 dag gotowanej, smażonej lub pieczonej ryby, 2 ziemniaki, 2 marchwie,1 pietruszka, mały seler, ćwiartka białej kapusty, kwaszony ogórek, burak ćwikłowy, pół szklanki drobnej białej fasoli, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu winnego, cukier, sól.Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraczek i fasolę ugotować. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, wybić tłuczkiem, skropić 2 łyżkami octu winnego i postawić w chłodnym miej* scu na 30 min. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę, w ten sam sposób rozdrobnić rybę i obrany kwaszony ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, odrobiny cukru i soli sporządzić sos, polać nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, talarkami jajek na twardo i posiekaną zieleniną.