RYBA PIECZONA W GLINIE, RYBA NADZIEWANA SŁONINĄ
Kilka świeżo złowionych ryb słodkowodnych (okonie, szczupaki), olej, sól, liście klonowe.Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane ryby opłukać, natrzeć wewnątrz solą, posmarować oliwą, zawinąć w liście klonu i w kawałek czystego płótna lub gazy namoczonej w oleju. Obwiązać sznurkiem lub grubszą nitką, oblepić gliną i włożyć w gorący popiół ogniska lub w żarzący się węgiel drzewny. Kitka razy ostrożnie obrócić. Gdy glina zacznie pękać, ryba będzie upieczona.Oczyszczoną z wnętrzności, ale nie oskrobaną rybę opłukać w wodzie, natrzeć solą, a do wewnątrz włożyć posiekaną, wędzoną słoninę. Zawinąć w papier i z wierzchu posmarować cienko gliną. Ułożyć na żarzących się węglach lub na polanach w ognisku. Piec ok. 15 min, po czym zdjąć skorupę gtiniano-papierową (odejdzie razem z łuskami). Jeść z ziemniakami również upieczonymi w ognisku.