RYBA PIECZONA W GLINIANYM GARNKU

1 kg ryb słodkowodnych, 10 młodych ziemniaków, 3 łyżki oleju, 10 dag wędzonej słoniny, kilka marchwi, 3 cebule, szklanka młodego, zielonego groszku, 5-10 sztuk świeżych grzybów, koper, natka pietruszki, trochę kminku lub kilka jagód jałowca, só!.Wykopać dość głęboki dół i rozpalić w nim ognisko. Gdy się wypali i utworzy się popiół, przygotować gliniany garnek z pokrywą. Na jego dnie ułożyć słoniną w plastrach, na niej – warstwami sprawio­ną opłukaną i pokrajaną w niewielkie dzwonka rybę, talarki obra­nych ziemniaków, marchwi i cebuli, oczyszczone grzyby, groszek, przyprawy, olej i sól. Garnek przykryć szczelnie, oblepić gliną i wstawić do gorącego popiołu, którym obsypać go w całości. Na wierzchu rozpalić ognisko. Po 1 godz. potrawa będzie gotowa.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)