ROLADA RYBNA Z JAJKAMI

1 kg filetów rybnych, pęczek włoszczyzny bez kapusty, 2 małe bułeczki, 6 jajek, 2 szklanki mleka, łyżka masła lub margaryny, cebula, 2 listki lauro­we, kilka ziaren ziela angielskiego, sól.Filety rybne zalać szklanką mleka i moczyć 30-45 min. W drugiej szklance mleka namoczyć bułeczki. Warzywa obrać, włożyć do gorącej wody (1 I), dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugoto­wać. Miękkie jarzyny wyjąć, wywar przecedzić. 4 jajka ugotować na twardo. Cebulę pokrajać w cienkie talarki i przesmaźyć w odro­binie tłuszczu. Filety rybne, odciśnięte bułeczki i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać 2 surowe jajka i sól, dobrze wyrobić. Kawałek gazy (40×50 cm) wysmarować masłem, przy dłuższym brzegu ułożyć połowę masy rybnej, na niej obrane całe jajka ugoto­wane na twardo i przykryć resztą masy. Uformować wałek długości ok. 35 cm, owinąć gazą, końce związać nitką. Włożyć do rondla z wrzącym wywarem jarzynowym i gotować ok. 45 min.Po tym czasie roladę wyjąć, ostrożnie odwinąć z gazy, przełożyć na półmisek i pokrajać na plastry o grubości 2 cm. Podawać z so­sem chrzanowym i puree ziemniaczanym.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)