ROLADA MIĘSNO- JAJECZNA

40 dag polędwicy wołowej, 20 dag wędliny (szynka lub kiełbasa typu mor- tadela, cytrynowa itp.), łyżka smalcu, 2 łyżki oliwy, 3 jajka, kilka łyżek mle­ka, 2 łyżki pokrajanego, zielonego szczypioru lub cebuli, sól, pieprz.Jajka wbić do miski, dodać 2-3 łyżki mleka i dobrze ubić trzepaćz- ką sprężynową. Dodać szczypior lub cebulę i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem. Usmażyć omlet. Polędwicę przepołowić I lek­ko zbić tłuczkiem, formując prostokątny płat. Posypać go solą i pie­przem, ułożyć na nim omlet i plastry wędliny. Wszystkie składniki zwinąć w rulon i obwiązać białą nicią. Przełożyć na patelnię z rozg­rzanym smalcem i obsmażyć ze wszystkich stron. Po zdjęciu z og­nia ostudzić, zdjąć nitkę i pokrajać mięso na dość cienkie plastry bardzo ostrym nożem. Ułożyć w krąg na drewnianym półmisku, środek wypełnić marynowanymi gruszkami lub śliwkami i przybrać zieleniną. Uwaga! Jest to tradycyjne danie weselne.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)