PSTRĄG MŁYNARZOWEJ , KARP PIECZONY W MLEKU
1 kg pstrągów, 3 łyżki mąki owsianej, 3 dag masła, 2 szklanki mieka, sok lub kwasek cytrynowy, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, olej do smażenia.Sprawione pstrągi wymoczyć w mleku przez ok. 1 godz., po czym odsączyć na sicie, lekko osolić, obtoczyć w owsianej mące i usmażyć w rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Przed podaniem skropić sokiem cytrynowym i posypać zieleniną. Podawać z podsmażanymi ziemniakami i sałatą.1 kg karpia, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, mielony pieprz, sól.Karpia (najlepiej dużą sztukę) oczyścić, usunąć wnętrzności, opłukać. Naciąć nożem grzbiet z obu stron w ok. 2-centymetrowych odstępach, trochę osolić. Całą rybę obtoczyć w mące, przełożyć do ; natłuszczonej brytfanny, polać mlekiem wymieszanym z mielonym pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 min. Podawać z sałatką warzywną lub ziemniaczaną.