PSTRĄG MŁYNARZOWEJ , KARP PIECZONY W MLEKU

1 kg pstrągów, 3 łyżki mąki owsianej, 3 dag masła, 2 szklanki mieka, sok lub kwasek cytrynowy, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, olej do sma­żenia.Sprawione pstrągi wymoczyć w mleku przez ok. 1 godz., po czym odsączyć na sicie, lekko osolić, obtoczyć w owsianej mące i usma­żyć w rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Przed podaniem skro­pić sokiem cytrynowym i posypać zieleniną. Podawać z podsma­żanymi ziemniakami i sałatą.1   kg karpia, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, mielony pieprz, sól.Karpia (najlepiej dużą sztukę) oczyścić, usunąć wnętrzności, opłu­kać. Naciąć nożem grzbiet z obu stron w ok. 2-centymetrowych od­stępach, trochę osolić. Całą rybę obtoczyć w mące, przełożyć do ; natłuszczonej brytfanny, polać mlekiem wymieszanym z mielonym pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 min. Podawać z sałatką warzywną lub ziemniaczaną.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)