PIERÓG Z MIĘSEM

Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 1 jajko, 3/4 szklanki śmietany, sól.Nadzienie: ok. 1 kg posiekanego surowego mięsa (wołowe, wieprzowe lub baranie – mogą być wszystkie te gatunki), 10 dag pieczarek lub innych grzybów, 4 łyżki posiekanej cebuli, pół szklanki tartego sera, 2 łyżki mle­ka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz Do smarowania pieroga: 1 jajko, 2 łyżki mlekaOziębione masło wyłożyć na stolnicę i posiekać tasakiem razem z mąką. Jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Szybko zagnieść, utoczyć kulę i ochłodzić ciasto w lodówce.Przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wy­mieszać z innymi składnikami i zagnieść, aby uzyskać spoistą masę. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie prostokąty, z brzegów ukroić kilka pasków, które potem będą służyły do ozdoby pieroga. Ńa jednym z prostokątów ułożyć spłaszczony wałek z nadzienia, przykryć drugim prostokątem, zlepić brzegi, na wierzchu ułożyć ozdobnie kratkę z wąskich pasków ciasta. Całość posmarować jaj­kiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarni­ka. Piec 45-50 min, aż pieróg nabierze ciemnozłotego koloru. Po­dawać z kwaśną śmietaną i dżemem borówkowym.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)