OKONIE DUSZONE ZE SŁONINĄ

1  kg okoni, 15dagwędzonej słoniny lub boczku, 6ziemniaków,3szklanki wywaru z ryb lub jarzyn, 3 cebule, szklanka śmietany, listek laurowy, pieprz, sól.Okonie oczyścić, usunąć wnętrzności i łby, opłukać, posolić i od­stawić w chłodne miejsce na 30 min. Ziemniaki obrać, pokrajać w talarki i wyłożyć nimi dno ogniotrwałego naczynia. Na ziemniakach ułożyć posmarowane śmietaną okonie, posypać je drobno posie­kaną cebulą, pokruszonym listkiem laurowym, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry jak najcieniej pokrajanej słoniny. Wlać wy­war i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. Podawać z surówkami lub zieloną sałatą.

 

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)