LUBIANY NAPÓJ

Z tej samej okazji przygoto­wywano bardzo łubiany napój – „kahja”, sporządzany z młodego piwa z dodatkiem miodu, śmietany i kawałków białego, wiejskiego sera. Warto przy okazji wspomnieć, że w tamtejszej tradycyjnej ku­chni ludowej w ogóle nie używano cukru, zastępując go miodem. To, co wynikało niegdyś z niedostatku-przy diametralnie zmienio­nej cenie obu produktów – znajduje teraz chętnych naśladowców w gronie smakoszy, bo i kto by nie chciał, kto by się nie rozsmako­wał w takiej zamianie: zamiast cieniutkiego naparu z „Popularnej” herbata z głogu, słodzona miodem!

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)