KWAS BURACZANY
1 kg buraczków, 101 wody, 1 kg cukru, torebka cukru wanilinowego, 10 dag drożdży, 3 dag rodzynków.Buraczki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wodę zagotować, włożyć utarte buraczki i zostawić na 10-20 min. Kiedy płyn nabierze pięknego, czerwonego koloru, przecedzić go, ostudzić, dodać cukier oraz wyrośnięte drożdże. Postawić na 1-2 doby w ciepłym miejscu; napój dojrzewający dłużej ma ostrzejszy, bardziej kwaśny smak.Dodać umyte i osuszone rodzynki oraz cukier wanilinowy. Przelać do beczułki lub butelek, szczelnie zamknąć. Kwas można pić już następnego dnia. Dawniej na wsi podawano go ludziom pracującym przy kopaniu ziemniaków i młócce.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: