FIŃSKIE SMAKI

Ogólnie jednak rzecz biorąc, Finowie lubią smaki proste, natural­ne, dania niezbyt skomplikowane, a w każdym razie nie wydziwa- czone. Kochają smak zbóż. Wiele w ich kuchni potraw z płatków owsianych lub jęczmiennych, z których wypieka się nawet ciasta i desery. Tradycyjna potrawa wielkanocna – mśmmi- to rodzaj ki­sielu sporządzonego z żytniej mąki i melasy. Kisiele są ważnym działem fińskiej kuchni. Sporządzane z dziko rosnących leśnych owoców – stanowiących do niedawna jedyne źródło witamin – nie mogą być porównywane z fabrycznymi kon­centratami produkowanymi przez najbardziej nawet renomowane firmy.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)