CIASTO NOWOROCZNE

90 dag mąki, 5 dag masła, 1,5 szklanki mleka, 10 dag drożdży, łyżka cu­kru, sól.Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać no­żem, po czym wlać ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami i cu­krem. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformo­wać wałek, skręcić go jak obwarzanek i koniec przepchać przez otwór (kształt figi). Położyć na posypanej mąką blasze i jeszcze odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, posmarować je stopionym masłem i wstawić do piekarnika. Piec 30-40 min. Przed wyjęciem jeszcze raz posmarować masłem i posypać cukrem. Upieczone ciasto dekoruje się gałązkami, kłosami i suszonymi kwiatami. Można wszystko przysypać jeszcze cukrem pudrem, aby całość wyglądała na ośnieżoną.

 

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)