CIASTECZKA KORZENNE

60 dag mąki pszennej, 30 dag cukru, 16 dag margaryny, 5 g amoniaku lub sody, 1 dag mielonego cynamonu, 2 g mielonego pieprzu, 2 g utartej gałki muszkatołowej, 2 g mielonego imbiru, 1 g utłuczonego kardamonu, 3/4 szklanki wody ! Do ozdoby: białko, cukier puder. Margarynę ukręcić na puszystą masę, dodać rozpuszczoną w lek­ko podgrzanej wodzie sodę lub amoniak, wszystkie przyprawy i cu­kier. Dodawać stopniowo mąkę, zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć foremkami rozmaite figurki i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w temperaturze 220°C, aż ładnie się zarumienią. Po ochłodzeniu przybrać lukrem ukręconym z białka i cukru pudru, wstawić na chwilę do nagrzane­go piekarnika, aby lukier zasechł. Uwaga! Ciasteczka korzenne wypieka się w Estonii na Nowy Rok.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)