CHLEB PSZENNY

Na chleb pszenny mogli sobie pozwolić tylko bogatsi gospodarze i to jedynie w dni świąteczne. Do naszych czasów przetrwał jeszcze zwyczaj wypiekania na blasze kuchennej, na patelniach lub w piecu tzw. podpłomyków, które dawniej często zastępowały chleb. W pierwszej połowie XIX wieku podstawą pożywienia stają się zie­mniaki. Spożywano je w różnych postaciach, a nawet dodawano do chleba. Nie wyeliminowały one jednak tradycjnych potraw mą- cznych, wśród których królowała skaba putra- zakwaszana bryja z mąki gryczanej lub jęczmiennej. Z obtłuczonego w stępie owsa I zsiadłego mleka sporządzano skabulis, a z zakwaszonej mąki owsianej – gęsty kisiel (kiselis).

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)