BLINY NA DROŻDŻACH

40 dag mąki, 1 /21 mleka, 2-3 jajka, 4 dag masła, 1,5 dag drożdży, pół ły­żeczki cukru, sól, olej do smażenia.W szklance podgrzanego mleka rozpuścić drożdże i wymieszać z połową mąki. Postawić w cieple, aby rozczyn podrósł. Gdy to się stanie, dodać pozostałą mąkę, resztę podgrzanego mleka z wy- ‚ mieszanymi w nim żółtkami, stopionym masłem, solą i cukrem. Do­brze wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto pod­rosło. Przed smażeniem ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać i od razu smażyć cienkie bliny na rozgrzanym oleju. Podawać ze śmietaną lub konfiturą z borówek.

Witam. Mam na imię Kamil. Od wielu lat pasjonuję się gotowaniem, przyrządzaniem potraw i wymyślaniem przepisów. Chciałbym na tym blogu opowiadać Wam o rzeczach, o których nie mieliście wcześniej pojęcia!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)